Imamo Alibi!

Zakaj festival književnosti žanrov noir in kriminalke v tako idiličnem kraju, kot je Gora pod lipo?

Zato, ker se zločini zgodijo tudi v najbolj brezmadežnih krajih, kjer jih ne bi nikoli pričakovali. Ker vsak od petih vrhunskih ustvarjalcev v takem okolju zagotovo dobi navdih in mir, da ustvari svojo mojstrovino. Ker bo tukaj namesto krvi teklo vino (najbrž ni treba posebej poudarjati, da prav tako vrhunsko), označeno z etiketo prvega Mednarodnega festivala krimi in noir književnosti v Sloveniji.

Alibi
In kdo so gostje prvega Alibija?
Paul D. Brazill se je rodil v Angliji, živi in dela na Poljskem. Pravijo mu Bokowski noirja. Vodi založbo Blackwitch Press. Nekaj njegovih del: 13 Shots Of Noir, The Gumshoe, A Case Of Noir, Guns Of Brixton, The Neon Moon, The Neon Boneyard, Exiles …
Richard Godwin je plodovit in nadarjen pisatelj kriminalk. Njegovo delo vključuje Apostle Rising, Mr. Glamour, One Lost Summer, Noir City, Meaningful Conversations, Confessions Of A Hit Man, in Paranoia And The Destiny Programme. Njegove romane prevajajo v mnoge jezike, Apostle Rising pa bo kmalu izšel tudi v slovenščini pri Artizanu.
Andrej Predin je slovenski pisatelj in novinar. Njegov prvi roman Na zeleno vejo je bil leta 2008 nominiran za nagrado Večernica. Napisal je še dva romana, Učiteljice in Prihodnost d.o.o., ter nekaj otroških knjig.
Neven Škrgatić je hrvaški pisec, ki piše v angleščini (kot N.N. Jackson). Piše kratke zgodbe, pred kratkim pa je objavil tudi kratki roman, Nasty Cop.
Eddie Vega je vsestransko nadarjeni ustvarjalec iz New Yorka, pisec, urednik, književni prevajalec in fotograf. Izdal je roman Awake Now, Saylor in novelo A Marine At The Door. Vodi VegaWire Media, založbo, ki izdaja Noir Nation, serijo antologij mednarodnega krimi in noir leposlovja.

Podporniki festivala
Gora pod lipo na Tinjski gori je “kraj zločina”, ves čas trajanja festivala pa bo njihova ekipa pisce med ustvarjanjem razvajala z neponovljivo kulinarično izkušnjo (kdor še ni poskusil njihovih mojtrovin, ki tradicijo prepletajo z mladostjo, ni poskusil še nič). Zadnji dan, v nedeljo, 27. septembra, se boste tam lahko udeležili zaključnega literarnega večera.
Artizan, oglaševalska agencija in založba iz Slovenske Bistrice, je festival vsebinsko zasnoval, povabil sodelujoče pisce in skrbi za vse komunikacijske aktivnosti.
Hotel Jakec na Treh kraljih bo petim kraljem vse dni festivala omogočil polnjenje baterij na najlepši strani Pohorja in tako pomagal poskrbeti za pozitivno ustvarjalno energijo pri nastanku petih literarnih izdelkov za nekaj, kar bo, upamo, postalo vsakoletno dogajanje.
Tednik Panorama, že četrt stoletja najpomembnejši tiskani medij v regiji pa je medijski sponzor fetivala, ki nam omogoča objave v lokalnem prostoru pa tudi izven.

S festivalom bomo pokazali (in dokazali), da je tudi v majhen kraj mogoče pripeljati velike in priznane mednarodne ustvarjalce, da pri tem lahko enakopravno stopi skupaj več podjetij in sledi istemu cilju, da lahko poskrbimo za najbolj podhranjeno področje, kulturo, ter da nekaj vrnemo lokalni skupnosti, v kateri delujemo. Če nam kdo ne verjame, imamo Alibi. Pa vi? Boste imeli Alibi zadnji vikend v septembru?

O programu in poteku festivala vas bomo obveščali na www.alibi-fest.com, Alibi pa lahko spremljate tudi na Facebooku (AlibiFest).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.