Pogovor z Ruth Jacobs

Dovolite mi, da vam predstavim Ruth Jacobs, avtorico dobrodelne knjige S svojimi besedami … Intervju z londonsko punco na klic, od katere bo prihodek na avtorske pravice doniran dobrodelni organizaciji Beyond the Streets, ki pomaga ženskam izstopiti iz prostitucije. Za 99 centov jo lahko snamete na Amazon US, za 77 penijev pa na Amazaon UK, na voljo pa je po vsem svetu. Trailer si lahko pogledate tukaj, na njenem blogu http://www.soul-destruction.com/, pa si lahko preberete Dnevnik uničenja duše kot serijo objav. Knjiga Uničenje duše je na poti, zato bomo imeli Ruth na očeh.

Ruth Jacobs

Zdravo, Ruth – s tvojimi besedami: kdo je Ruth Jacobs?
Trenutno sem sredi slabe epizode bipolarne in posttravmatske stresne motnje, zato bi rekla, da sem tragičen lik. Čeprav travme, ki sem jih izkusila v življenju, na prvem mestu navdihujejo moje pisanje in mi omogočajo ustvarjanje likov in dogodkov, ki so resnični (upam). Ob bolj veselih dneh pa bi rekla, da sem blagoslovljena. Veliko sem dosegla in živim mirno življenje na deželi. Srečna sem, da imam dva čudovita otroka, psa, fantastično družino in nekaj zares posebnih prijateljev.

Ne bom te vprašal, kako vidiš vlogo pisca, saj nam tvoje delo eksplicitno kaže, zakaj počneš, kar počneš in kaj želiš doseči …
Poleg pripovedovanja oprijemljivih zgodb z realističnimi liki, bi rada, da bi moje pisanje imelo vpliv. Z leposlovno serijo romanov Uničenje duše prikazujem temačen svet in kruto resničnost življenja prostitutke in razbijam mit “srečne kurbe”. Z dobrodelno izdajo je to tudi moj cilj. Rada bi spremenila stigmo v nekaterih družbah o ženskah, ki delajo v prostituciji, da bi jih bolje razumeli, da jih ne bi obsojali in zviška gledali nanje. 75 odstotkov žensk, ki se prostituirajo, je bilo v otroštvu spolno in fizično zlorabljenih, 70 odstotkov je bilo večkrat posiljenih, 67 odstotkov pa zadostujejo kriterijem posttravmatske stresne motnje.

Kdaj se ti je posvetilo, da si pisateljica?
Pisati sem začela pri trinajstih. Takrat sem pisala pesmi. Nisem se imela za pisateljico, se mi je pa zdelo pisanje pogosto pomemben del življenja. Čeprav so bila vmes leta, ko sploh nisem pisala.

In če ne bi pisala, bi …?
Imela polno zgodb, ki bi mi plavale naokrog po glavi.

Tvoja vrsta pisanja zahteva posebno vrsto predanosti in raziskovanja, dela izven udobja delovne sobe, srečevanje z ljudmi, ki so izkusili pekel in se vrnili … Odkod tvoj pogum in energija?
Moj pogum in energija izhajata iz želje po pripovedovanju avtentičnih zgodb in prikazovanju resnice o življenju prostitutke. Tudi sama sem bila precej travmatizirana, zato lahko ogromno potegnem iz lastnih izkušenj. Čeprav se je pogosto boleče vračati v grozljivo situacijo, da bi zagotovila natančen opis, kako lik čuti ali kaj razmišlja recimo med posilstvom ali spolnim napadom. Prostitucijo sem raziskovala v poznih devetdesetih in nekatere od teh žensk so postale moje prijateljice. Večina najbližjih prijateljev je imela boleče življenje.

Tvoja eKnjiga Z njenimi besedami … je pravkar izšla. Na čem trenutno delaš?
Sem sredi pisanja Dnevnika uničenja duše, ki je stranski produkt mojega debitantskega romana Uničenje duše. Dnevnik je na voljo za branje na mojem blogu. Sicer sem trenutno nesposobna za pisanje, saj trpim za resnimi PTSM in bipolarnimi simptomi, upam pa, da se bo to kmalu spremenilo, in bom lahko dnevnik znova redno objavljala na blogu.

In Her Own Words ...

Najdemo te na Facebooku in Twitterju – kako pomembna sta za tvoje pisanje?
Twitter je kar koristen, ampak rekla bi, da je Facebook zame kot pisateljico nepogrešljiv. Ne le da sem postala del raznih pisateljskih spletnih skupnosti in si zgradila mrežo kolegov piscev, ki me podpirajo, ampak tudi moji obstoječi in novi pisateljski prijatelji delijo povezave na moj blog, trailerje knjig, intervjuje in mojo dobrodelno izdajo. Veliko dolgujem svojim novim in starim prijateljem na Facebooku za njihovo podporo, saj ne verjamem, da bi brez njih bila, kjer sem.
Na Facebooku sem na http://www.facebook.com/rujacobs
Facebook stran Uničenje duše je na http://www.facebook.com/SoulDestructionSeries
Na Twitterju me najdete na http://twitter.com/RuthFJacobs

Kako bi opisala svoj slog pisanja?
Nekdo me je pred kratkim tudi to vprašal. Rekla sem, da je minimalističen, ampak nisem čisto prepričana. Avtentičen bi bil boljši izraz. Pišem iz srca in vse dajem v kar koli, na čemer delam.

Kakšen je tipičen delovni dan Ruth Jacobs?
Otroke odložim v šoli, večino dni delam od doma (čeprav enkrat tedensko v Londonu) na področju informacijske varnosti, pišem pa zvečer. Televizijo redkokdaj vključim, zlahka pa se zamotim s Facebookom, včasih pa tudi s Twitterjem in drugimi blogi.

Kateri pisci te najbolj navdihujejo?
Težko bi rekla, ker imam grozen spomin, delno zaradi PTSM pa tudi verjetno zaradi zasvojenosti z drogami v devetdesetih in prevelikimi odmerki, ki sem jih takrat jemala. Spomnim se piscev, ki sem jih brala (najbrž zato, ker je večina njihovih knjig na policah v moji delovni sobi), ne pa tudi njihovih zgodb in sloga.

Če bil mlad pisec, ki komaj začenja, kaj bi mi svetovala?
Piši in ne dovoli, da bi te ljudje ponižali. To je včasih laže reči kot narediti, ampak pomembno je, da dvigneš glavo in greš naprej.

Najlepša hvala, Ruth!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.