Pogovor z Andrewom Scorahom

Veseli me, da lahko pozdravim Andrewa Scoraha, produktivnega krimi in triler avtorja serije Dalton’s Blues, The Beasts, Devlin, A Collection in Time, Eastern Fury and Other Tales, med drugim, njegova proza pa se je pojavila tudi v antologijah, kot sta Action: Pulse Pounding Tales Volume 1 in 2 – vzemite si čas in jih poglejte na Amazonu, obiščite pa tudi njegovo avtorsko stran, kjer boste izvedeli več o njem.

Andrew Scorah

Andrew Scorah


Zdravo, Andrew, zadovoljen sem, da te lahko gostim tukaj – nam lahko, prosim, poveš kaj malega o sebi?

Zadovoljen sem, da sem tukaj, Renato, hvala. No, kaj naj povem o sebi, rojen sem pred mnogimi lunami v Doncastru, mestu v Južnem Yorkshireu. Že zgodaj sem se začel zanimati za pisanje, eden od učiteljev je v šolskem poročil zapisal, če ne najdeš Andrewa, poglej v bralni kotiček, lahko si prepričan, da ga boš nasel z nosom v knjigi. Večino življenja sem delal v industriji varovanja, pa naj bo to vhod v pivnico, pop kocert ali festival, oddelal sem večino. Izkusil sem temnejšo plat življenja, iz česar tudi vlečem snov za knjige. Zdaj živim v Swanseaju v Walesu, kamor sem se preselil leta 2000 s svojo zaročenko Liso in dvema otrokoma, Tammie in Steffanom. Poleg branja in pisanja obožujem glasbo, še posebej Brucea Springsteena. Znan sem po tem, da se udeležujem Karaok.

Si pisec kriminalk in trilerjev (in to ploden): Od kod črpaš navdih?
Veliko zadev, ki jih spišem, se kar pojavijo v moji glavi in me prosijo, da jih napišem. Spet drugič pa iz časopisnih zgodb ali stvari, ki jih poberem med brskanjem po netu, in me zadene Kaj, če …

Ali vložiš ogromno časa v raziskavo in načrtovanje svojih romanov, ali samo sedeš in pustiš domišljiji, da naedi svoje?
Včasih moram raziskati stvari, kot je orožje, lokacije itd. Google Earth je odličen za potovanja po svetu iz naslanjača. Ponavadi sedem in začnem pisati, potem pa raziskujem, ko pridem do točke, ko je to potrebno.

Si kdaj pisal – ali razmišljal o pisanju – za film, teve, gledališče ali stripe?
Rad bi pisal za film ali teve, ampak do zdaj še nisem. Mogoče v prihodnosti, kdo ve.

Koliko časa v življenju posvetiš pisanju?
Odkar nimam redne službe, trenutno sem gospodinjec, lahko si sam razporejam ure za pisanje. Zastavim si cilj med dva in tri tisčo besedami na dan, ne bi pa rad, da to moti moje družinsko življenje.

Je pisanje zate način, da se izraziš, zabavaš bralce ali višje poslanstvo?
Zame je to samo način, da zabavam bralce. Rad pripovedujem zgodbe.

Pišeš kratke zgodbe in romane – kaj raje pišeš?
Ker sem kar precej len, imam raje kratke zgodbe. Romani zahtevajo preveč dela, haha. Hecam se. Vseeno mi je, odvisno od zgodbe in kam zgodba želi priti. Začel sem že zgodbo, ki naj bi bila kratka zgodba, pa je na koncu postala novela.

Imaš kako posebno rutino ali obred, ki požene tvoje ustvarjalne sokove?
Nobenih posebnih rutin, kava, cigareti – ne povej mojemu zdravniku, haha. In glasba, potrebujem glasbo med delom, kar koli spodbudnega in čustvenega mi požene sokove.

Koliko časa ti vzamejo družabni mediji za promocijo svojega dela in mreženja s kolegi pisci?
Včasih preveč, preverjanje statusov itd. Edino, česar nimam preveč, je mreženje, mrežiti bi moral še več.

Založništvo proti samozaložništvu – kaj ti bolj ustreza? Katere samozaložniške platforme se ti zdijo najuspešnejše?
Edine izkušnje, ki jih imam, so samozaložniške, zato tradicionalne plati ne morem komentirati. Izdajam prek Amazonove KDP platforma. Izdajal sem prek Smashowrda, a zame je KDP najboljša platforma.

Kaj imaš trenutno na pisalni mizi?
Trenutno cigarete, pepelnik, skodelica kave in Kapitan jack, moja srečna maskota.

Kdo so tvoji literarni heroji?
No, to vprašanje je preobsežno, da bi ga odgovoril, David Morrell, Elmore Leonard, Stephen King, Warren Murphy in Richard Sapir, avtor serije knjig The Destroyer, Matt Hilton, Steven Leather, če omenim le nekatere.

Kaj bi svetoval mlademu piscu?
Svetoval bi mu, naj sledi svojim sanjam, a naj ne pozabi prisluhniti tistim, ki so po tej poti že potovali.

Hvala, Andrew!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.