Pogovor z Eddijem Vego

V zadovoljstvo mi je, da lahko govorim z Eddijem Vego – piscem, fotografom, prevajalcem, urednikom in podjetnikom. Je avtor knjig Prebudi se, mornar (roman) in Marinec pred vrati (novela) in urednik edine revije o kriminalnem leposlovju in tetoviranju na svetu, Noir Nation. Očitno ga bolj kot denar poganja strast, zaradi česar si zasluži veliko spoštovanja. Poiščite ga na http://eddievega.com/ in bodite pozorni na njegovo delo.

Eddie Vega

Si človek z veliko talenti – izražaš se vizualno, verbalno, prevajaš in izdajaš izvrstno književnost … Kje ti je najudobneje?
Na krmi vlačilca na odprtem morju, sloneč na gibljivo debelo vlečno vrv, ki vleče 10.000-tonsko tovorno ladjo. Pri svojih dvajsetih sem tri leta plul na vlačilcih in to je tisto, kar bolj kot vse drugo, kar sem počel, zaznamuje jedro moje identitete. Izven delovnega časa sem bral in pisal poezijo. Ko sem bil na suhem, sem obiskoval knjižnice in se udeleževal branj na Manhattnu. Nikdar si nisem knjig izposojal v knjižnicah: ne bi jih mogel vrniti pravočasno, ker sem bil na morju več tednov ali mesecev. Najudobneje se počutim na odprtem morju s knjigo pesmi.
Še vedno pa se mi kdaj prikazujejo prizori mučnih viharjev, ki sem jih preživel. Vonj dizelskega goriva in suvajoči vlaki včasih prinesejo te grozljive spomine. Edini način, da zbežim pred njimi, je, da vzamem svoj Canon 30D in fotografiram ulice. Fotografija te sili, da se osredotočiš na svet pred sabo – ne na tistega v glavi – in te prenese v sedanjost trenutka. Če misliš, potem ne vidiš.
Pisanje proze ima nasproten učinek. Zahteva, da se poglobim v spomin in izvlečem te grozljive trenutke. Z največjo mero občutljivosti, kar je premorem. To rad primerjam z vstavljanjem glave v polno vrečo odrezanih glav klopotač, kjer te nekatere še vedno lahko refleksno ugriznejo. Nekaj takega sem videl v puščavi Mojave, ko sem bil nameščen v Twenty-Nine Palms v Californiji. Marinci so lovili klopotače z baterijsko svetilko – oči klopotač so odbijale svetlobo, zato si jih z lahkoto opazil – in trimetrsko palico z zanko, ki jo nastaviš kači okoli glave. Neki tip ni vedel za te reflekse – ali pa je preprosto bil preveč pijan, da bi ga brigalo – in je segel z roko v vrečo, da bi iz nje izvlekel glavo in prestrašil spečega vojaka. Ko je roko potegnil ven, je bingljalo na zobeh z nje več kačjih glav. Zaradi strupa je njegova roka zatekla na nekajkratno velikost normalne roke in skoraj bi mu jo morali amputirati. Takšno je zame pisanje proze. Delam iz tega, kar poznam, in kar je lahko mojemu trenutnemu zdravju škodljivo. Vsi tisti trenutki osebnih neuspehov, ponižanja, šibkosti, napačnih odločitev s hudimi posledicami, pravih odločitev s še hujšimi posledicami. Z roko segam v polno vrečo spominov in upam, da bo prišla ven neprebodena.
To bi lahko bilo tisto, kar ločuje pisca, ki zabava, od pisca, ki piše, da bi omogočil vpogled, ki ga dobiš samo z bolečino preživete izkušnje. Zabavljač je pripravljen na ples, ko je pisanje končano. Drugi pisec prosi za milost.

O založništvu – zelo si navdušen nad knjigami, čeprav ti je jasno, da iz knjižnega posla ni resnično velikega denarja. Kje najdeš energijo?
Pisanje je zame religiozni poklic, vero v to sem razvil v Pripravljalnem semenišču Katedrala, kjer sem pridobil srednješolsko izobrazbo. Šola je pomagala mladim fantom, da so lahko raziskali svojo željo, da bi postali katoliški duhovniki. Drugi občutek, ki sem ga tam razvil, je globoko spoštovanje do dela, ne do denarja – in da prvo ne vodi vedno do drugega. Zato veliko bolj spoštujem pesnika, ki potrebuje tri leta, da napiše desetvrstično pesem in ne zasluži nič, kot pa posrednika na Wall Streetu, ki v dveh sekundah zasluži sto milijonov dolarjev. Seveda pa najbolj spoštujem trgovca, če je oseba, ki je dejansko napisala pesem.
Torej ima energija – pogon, če hočeš, da vztrajam v pisanju kljub odsotnosti denarne ali institucionalne nagrade, korenine v mojih najstniških letih, ko sem bil prepričan, da bom izgubil dušo, če ne bom pisal.

Pisec je …?
Pisec je nekdo, ki nima druge izbire, kot da piše. Kot drozg v Ko so zadnje na dvorišču zacvetele lilije Walta Whitmana. Če ne poje, umre.

Osamljen drozg,
puščavnik, potegnjen vase, izogibajoč dogovorom,
sam sebi pesem poje.

Pesem krvavečega grla!
Odtok smrti, pesem življenja – (ker dobro vem, dragi brat,
če ne bi bil obdarjen za petje, zagotovo bi umrl)

Si na Facebooku, Twitterju, LinkedInu, … Kako socialne mreže koristijo tvojemu ustvarjalnemu delu?
Spletne socialne platforme so izvrsten način, da ostajajo umetniki povezani in sodelujejo na projektih, čeprav jih ločujejo velike geografske razdalje.
Pred časom sem se med snemanjem v Brooklynskem botaničnem vrtu zataknil v dežju. Našel sem suh prostor pod velikim drevesom. Drugod je pritekala voda in oblikovala luže. Imel sem iPhone s sabo in sem se odločil, da bom naložil fotko svojega nerodnega položaja na Facebook. Ko sem naložil fotko, sem ugotovil, da so vsaj tri osebe skoraj v istem trenutku na njej kliknile “všeč”: Audrey Lorea, Sarah Seeds in Winston Blakely. Že pred tem jim je bilo v nekaj dneh všeč več drugih objav in ko sem mislil nanje, se mi je porodila ideja za knjižni projekt, ki bi ga lahko naredili skupaj. Medtem ko sem stal pod tistim drevesom, sem jim poslal sporočilo in z njimi delil idejo o Uradnem gangsta priročniku. Satirični pogled na “gangsta” kulturo z izobraževalnim namenom. Ideja je prišla praktično od nikoder, čeprav se je morda že nekaj časa kalila v neki temni niši moje podzavesti. Kdo ve?
Kakor koli, kasneje smo se vsi štirje dobili na resničnem kraju, v Irish Haven v Sunset Parku v Brooklynu in zarisali celo knjigo. Winston, grafični oblikovalec, je prinesel fotoaparat. Kasneje je naše fotografije prerisal, da bi pospremile avtorske biografij. Mislim, da se to tekoče sodelovanje ne bi moglo tako hitro ali tako vsestransko brez Facebooka.

Na čem trenutno delaš?
Poleg Uradnega gangsta priročnika delam na kratkem romanu z naslovom Mrzli otok o kung fu borcu iz dinastije Tang, ki konča na Islandiji, se bori z Vikingi in se zaljubi v ledeno devico. Čudaška, ampak zabavna zadeva.
Delam še na televizijskem scenariju z Jerryjem Brandtom, slavnim rockovskim promotorjem. To je tip, ki je odkril Carly Simon in Chubbyja Checkerja. Z umetniške plati sta to edina projekta, v katera sem trenutno vpleten. Seveda tudi urejam in pripravljam na objavo kake pol ducata knjig za založbi Bare Knuckles Press in Noir Nation Books, vključno s knjigo spominov Joeja Trigoboffa, nekakšno predhodno epizodo Dobrih fantov, saj je Joe poznal nekatere od likov, ki so nastopili v filmu, in piše o njih. Potem je tu še detektivski roman debitanta Terrencea P. McCauleyja in kriminalni roman veterana Jonathana Sturaka, pisca in filmarja, ki ima pravzaprav v lasti sodobni noir žanr v Las Vegasu. In knjiga, ki je zelo blizu mojemu pomorskemu srcu, mornarski roman Genea Barryja, trenutno častnika na trgovski ladji v Tihem oceanu. In na koncu sodelujem z Alisho Kaplan iz Barnard Collegea pri pripravi digitalne različice zbranih pesmi W. B. Yeatsa; ko bo izšla, bova imela multimedijsko predstavitev v newyorškem Združenju Yeats.

Kako bi opisal svoj slog pisanja?
Na to vprašanje je zelo težko iskreno odgovoriti. Pripravil sem tri osnutke odgovora, ki pa so vsi brez vrednosti, saj ne opisujejo mojega sloga pisanja, ampak to, kar si želim, da bi moj slog bil. Seveda tukaj ne pomaga, da se mi slog dramatično spreminja glede na vrsto pisanja, poročanje novic, bloganje, proza, poezija. Lahko ponudim samo to, kar bi rad, da bi moje pisanje bilo: jasno, jedrnato, z močjo udarca Brucea Leeja.

Tradicionalna tiskana knjiga ali eKnjiga?
Književnosti ni mar, kako je zapakirana, samo da se bere (ali posluša).

Kakšno metodo dela imaš – pri fotografiji in pisanju (glede na to, da je oboje pripovedovanje zgodb)?
Če lahko formuliram svežo pripoved ali zajamem sliko, ki jo nakazuje, potem je to dosežek. Ljudje imajo radi zgodbe, ponarejene ali resnične. Ampak zgodbe niso bistvene ne v književnosti ne v fotografiji. Ujeti trenutek časa, občutek, kretnjo, krik brez začetka in konca, zaseda tudi visoko mesto v književnosti.

Katere pisce najbolj občuduješ?
Ernesta Hemingwaya zaradi skopih stavkov. Walta Whitmana zaradi sprejemanja trpečega človeštva in ker mu je bilo malo mar, kdaj so se njegovi verzi dvignili s strani. Shakespeara, ker je v svojih pesmih in igrah zajel celoto človeškega univerzuma. Anno Akhmatovo zaradi žgočih družinskih pesmi. Charlesa Bukowskega, ker je ustvaril persono lenuharskega pesnika, ki ga je akademska sfera zavrnila, zelo resno pa ga jemljejo resnični pesniki, ki iščejo učitelja. Ann Sexton zaradi nepopustljivih verzov, ki so destilirali njeno agonijo srednjega razreda do tako visokega dokaza, da oslepiš, če jih bereš v čistem stanju: mnogi jih ne in jo filtrirajo skozi akademske študije izpovedne šole, zaradi česar so jo zavračali kot temnolaso Sylvio Plath, katere samomor ni bil pol toliko zanimiv. A če je poezija destilirano čustvo, spravljeno v besede – kot to verjamem jaz in to jo razlikuje od proze – potem je bila Sextonova najboljša pesnica v angleškem jeziku v dvajsetem stoletju. Nihče se je ne more dotakniti, ne William Carlos Williams ne Allen Ginsberg, zlasti pa ne Robert Frost ali Robert Penn Warren. In škoda je sape, da bi jo primerjali s šibkimi čajnimi pesniki, ki so trenutni ljubljenčki akademskih in predavateljskih krogov.

Če bi srečal mladega (ali ne tako mladega) pisca, kako bi ga motiviral?
Literarnega pisca ne bi niti poskušal motivirati. Tovrstna motivacija prihaja neposredno od božanskega duha, ki prebiva v človeški duši in navdihuje kreativnost. Če pa je vprašanje, kako bi opogumil pisca k pisanju, bi mu – če bi seveda imel sredstva – ponudil vilo na Rivieri s strežnicami, kuharjem in ogromno knjižnico. In potem bi mu rekel, delaj ali pa zapravljaj svoj čas, kot želiš. A do konca svojega življenja moraš iz sebe spraviti najmanj eno vrstico besedila, ki bo trajalo stoletja.

Hvala, da si si vzel čas, Eddie!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.