Pogovor z Nevenom Škrgatićem

Neven Škrgatič je moj sosed s Hrvaške – dober pisec kratkih zgodb, ki piše v angleščini (kot N. N. Jackson). Najdete ga na Facebooku, kjer redno objavlja povezave do svojega dela, zato poiščite njegov profil in zgodbe na Amazonu.

Neven Škrgatić

Neven Škrgatić


Zdravo, Neven, nam lahko poveš kaj malega o sebi?

No, rojen sem na Hrvaškem, v Evropi leta 1979. Potem ko sem na univerzi diplomiral iz ekonomje in medosebne komunikacije, sem delal kot kolumnist pri različnih lokalnih časopisih in napisal številne kratke zgodbe, od trilerjev do romantike in erotike.

V angleščini pišeš zelo tekoče – Kaj pa tvoj materni jezik?
Tudi materni jezik mi gre zelo tekoče, haha! Pisal sem tudi v hrvaščini, ampak predvsem besedila za rok bend, ki sem ga imel v preteklosti.

Kakšna je trenutno literarna scena na Hrvaškem?
Dobri pisci so, ampak moram reči, da na površje ne prihaja veliko novih imen. Na sceni so v glavnem stari, uveljavljeni tipi.

Osredotočen si na kratko zgodbo – bomo dočakali tudi kako daljše delo?
Jaaa, sem v zaključni fazi sto strani dolgega romana “Nasty cop” o detektivu, ki je ujel mlado žensko (računovodkinjo), ki je poneverila skoraj pet milijonov dolarjev, in jo izsiljuje. A ne zanima ga denar, haha! Izšel naj bi kmalu.

Zelo dobro ustvarjaš ambient. Pri zgodbi Night Visitor, naprimer, lahko dobesedno občutiš paro in zavohaš preznojeni telesi v kopalnici. Koliko časa in energije posvetiš izpopolnjevanju vzdušja, da bi izboljšal zgodbo?
Hvala za kompliment. Čisto odvisno, proces ni nikdar enak. Včasih se mi zdi prvi osnutek dovolj, spet drugič bi rad našel pravo noto, pravo barvo in to je podobno uglaševanju violine.
Večinoma najdem iskro navdiha v vsakodnevnih situacijah in po svojih najboljših močeh skušam uporabiti domišljijo, da bi se dogajanje zdelo čim manj vsakdanje in čim bolj privlačno.

Kot samozaložnik izdajaš na Amazonu – si kdaj poskusil iti po tradicionalni poti s kakšno od založb?
Zaenkrat se držim Amazona. Razmišljam o mehki izdaji, a bo to šele druga faza, potem ko izdam daljši roman.

Kakšne izkušnje imaš z Amazonom?
Zaenkrat dobre. Založništvo je napravil dostopnejše, odlična odskočna deska je, bi rekel.

Ko sem raziskoval, sem ugotovil, da si tudi prevajalec in glasbenik. Katero od the ustvarjalnih področij ti poleg pisanja nudita največ zadovoljstva?
Brez dvoma kitara. Tako v ustvarjalnem smislu, ko si izmišljam melodijo, kot tudi zgolj igranje.

Svoje delo (in delo klegov) aktivno promoviraš v družbenih medijih. Kako pomembni so ti kanali za tvoje delo?
To je dober način promoviranja lastnega dela in vzpostavljanje stikov z drugimi ljudmi, drugimi pisci, ki pravzaprav počnejo iste stvari kot ti.
To je nekaj, o čemer je neodvisni pisec v osemdesetih in celo devetdesetih lahko samo sanjal. Je tudi dober način doseganja potencialnih bralcev.

Kdo so tvoji literarni heroji?
Charles Bukowski, G. G. Marquez, S. King.

Kaj imaš trenutno na mizi?
“Just after sunset” Stephena Kinga.

Reciva, da srečaš mladega (ali pa tudi ne tako mladega) pisca, kakšen nasvet bi mu dal?
Če imaš neustavljivo potrebo, da bi pisal, potem piši. Ne zaradi meglene možnosti, da bi zaslužil, ne, ker misliš, da bi bil deležen spoštovanja v skupnosti, predvsem pa ne, ker misliš, da boš tako laže prišel do seksa. Sploh nisem čisto prepriča, če boš res.
Piši samo, če imaš globoko v sebi nekakšno zgodbo, ki kriči po tem, da jo osvobodiš. Če te zgodba preganja, dokler je ne izpustiš, potem to počni. Potem piši. In če je res tako, nikoli, nikoli, nikoli ne odnehaj. Lahko ti bo vzelo nekaj časa in zagotovo tudi veliko truda, a če je glas resničen, potem bo prišel ven in na koncu dosegel ljudi.

Hvala, Neven!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.